vineri, 1 februarie 2008

De ce Iubim Bucurestiul (cel mai mare si mai important grajd al fermei).

Va anunt cu aceasta ocazie ca din toamna sunt student in Bucuresti. O patrie in sine, capitala este un loc aparte,unde inutilul se impleteste cu neplacutul. Pentru a face fata aici ai de luat in calcul mai multe aspecte, dintre care voi enumara doar cateva...


Voi incepe cu limba romana. Unul din primele lucruri pe care trebuie sa le schimbi la tine cand ajungi aici, in primul rand ca sa nu te prosteasca taximetristii, si in al II-lea rand ca sa nu te prosteasca toata lumea (ATENTIE! IQ-ul aici este irelevant,gratie caracterului impresionant de evoluat al al metodelor de fentare, driblare, ducere de nas al celor specilizati...adica toti.) este lexicul si accentul. Cel mai usor de schimbat este lexicul. Introducerea sintagmei "ma" sau "bre" (cu accent ascutit pe e, ca in franceza) la finalul fiecarei intrebari retorice sau "la caterinca" (in termeni regionali) cu siguranta iti va da un plus de credibilitate. Alte exemple ar mai fi utilizarea voita si grosolana a dezacordurilor, inlocuirea vocalei "e" cu "a" cu caciulitza ( a II-a litra din alfabet, cine stie cunoaste)din cuvintele scurte ca "pe" ,"de" etc.Un lucru esential este scoaterea din vocabular a cuvintelor "Buna ziua" "multumesc" si "la revedere". Acest lucru se observa cel mai usor in magazinele alimentare, unde se pare ca s-a emis o lege prin care la aceste cuvinte vanzatoarele nu au voie sa raspunda. Promit ca ma voi interesa la asociatia patronatelor si la protectia muncii in vedera acestui fapt, voi reveni cu precizari daca va fi cazul.Vorbind acum despre accent, din pacate, acesta se schimba mai greu, asa ca iti vei lua destule tzepe, ashea, sa te inveti minte...:)

Un alt lucru care mie, ca artist in devenire, mi-a atras atentia este varietatea, coloristica si diversitatea impresionanta de....mirosuri. Un loc propice pentru dezvoltarea si intelegerea acestui fenomen este de regula gura de acces de la metrou. Aici vei intalnii combinatii de neuitat intre sprayurile de 5lei flaconul si aroma inconfundabila de muraturi, sobolani putreziti, parfumul de grota, parfumul propriu al calatorilor, dar mai ales al tinerilor bruneti desculti care iti canta fals ceva (depinde de sezon,acum de exemplu canta colinde) in speranta ca le vei da ceva bani, vezi doamne, de paine, ca le e foame.

In caz ca nu stiati, unul din privilegiile pe care ti le acorda capitala este acela de a-ti crea, ca sofer, propriul Cod Rutier. Cateva principii generale pe care nu le poti omite ar fi dotarea masinii cu un claxon cat mai performant ( a se citi enervant), ambalarea motorului pentru a fugari pietonii pe trecere, daltonismul aplicat doar in cazul semafoarelor, si nu in ultimul rand, un studiu aprofundat in ceea ce priveste injuraturile. Sincer, nu pot sa nu imi exprim admiratia fata de creeativitatea, genialitatea sau talentul in stare nativa cu care sunt inzestrati unii soferi in a creea astfel de capodopere urbane...(ex: "creasta" stimatei doamne care iti este mama...)

Relatiile inter-umane sunt si ele ceva aparte. Fiind un subiect foarte delicat, voi face referire strict la contactele verbale dintre doua persoane necunoscute, sau care nu prea au nimic in comun una cu cealalta. Aici se aplica cu mare succes principiul "omori si apoi pui intrebarile" , cel mai bun exemplu sunt amenintarile primite din partea vecinilor cu privire la nivelul decibelilor in orele de liniste (aici poate ca ar trebui sa ma simt un pic vinovat). (ex: Ma P*&^, daca mai aud musca dupa 10 vin si iti tai curentu' si te duci dup-aia la Renel sa ti-l puna la loc! sau: Tu stai la ap.9? aflu io care e masina ta sa ti-o zgarii!) O alta forma de relatii interumane este limbajul trupului. Plecand de la gesturile voluntare (degetul mijlociu si scuipatul) care prezinta un caracter national, desi aici sunt mult accentuate, voi vorbi un pic despre cele involuntare, sau neprogramate. Am sa dau un exemplu sugestiv...daca vrei sa fi impins, mangaiat, frecat, bruscat, gadilat unde vrei tu, scarpinat, chiar si lovit pentru cei mai "hard"...folositi zilnic troleibuzul 66 intre orele 8-16 sau metroul dupa programul 7-9 si 14-18.

Pietonii se bucura de un tratamant aparte. spre exemplu, pe strada mea, acestia au privilegiul de a circula doar pe sosea( pentru ca trotuarul este complet acoperit de masini parcate)unde se pot gandi foarte usor la Shakespare, punandu-si tot timpul intrebarea....a ma calca sau a nu ma calca masina...? In alte locuri, spre exemplu in centrul Bucurestiului, vei intalni strazi pe care se cultiva o specie de stalagmite produse de niste animale numite caini. Aceste stalagmite variaza ca forma,culoare si miros, si sunt un excelent liant intre asfalt si pantoful tau, ba chiar alunecand, ajungi mai repede la destinatie. De precizat faptul ca acestea se gasesc exact in locurile cele mai putin observabile sau exact unde urmeaza sa pui tu piciorul. la fel se intampla si cu mostrele de mucus si saliva umana, sau cu baltile. Ultimele mai au si o deosebita calitate. Fiind de regula mari, ele se intind pe toata latimea trecerii de pietoni,sau intre masinile parcate pe trotuar, menite sa te faca sa te intrebi pe unde poti sari mai usor, sau pe unde te vei uda mai putin. Un alt eveniment important este asfaltarea. Aceasta prin traditie se face doar in ore de maxima circulatie si daca se poate, pe ploaie. Aceste doua optiuni sunt foarte bine gandite. In orele de varf, fiind multi martori, angajatii de la drumuri si poduri chiar lasa impresia cetateanului ca isi fac treaba, iar ploaia, in speta apa, face ca asfaltul proaspat sa nu se lipeasca cum trebuie, astfel dezlipindu-se foarte repede, sa fie nevoie de cat mai multe reparatii si cat mai dese, repet tot la ore de varf. O alta satisfactie a celor de la drumuri si poduri este sa se auda injurati si claxonati, adica bagati in seama. aici nu mai intra in discutie satisfactia extraordinara de a raspunde la injuraturile mediocre ale amatorilor cu replicile de mare maestru in domeniu ale lor, apoi laudandu-se cu isprava lor.



Pentru moment, din lipsa de timp (prost gestionat datorita haosului general) ma voi opri aici, dar promit ca am sa revin cu descoperiri si constatari, in spiritul Patriei noastre, patrie a carei cetatian mandru....care este.
Va multumesc

Niciun comentariu: