vineri, 30 decembrie 2011

Ghid Neoficial al Bucurestilor

Dupa o perioada oarecare in care nu am dat cu subsemnatul prin capitala tarii noastre, fara sa imi simta cineva lipsa - evident, si intorcandu-ma, m-am vazut pus intr-o sitatie stranie, de neimaginat; se facea ca m-am intors intr-un loc inedit, intrigant si plin de lucruri incredibile (vezi articolul meu "de ce iubim Bucurestiul"din...hoho, 2008?!) care imi cerea un anumit mod de a fi, (pentru a ma putea integra, evident) pe care mi-l aminteam vag; Eforturile mele de readucere aminte m-au impins - din spirit civic, evident - sa scriu reconstatarile si descoperirile intr-o simpla dar eficienta completare a celor scrise cu...cativa ani in urma (din nou, vezi "de ce iubim Bucurestiul", unul din primele mele articole).

LIMBAJ

La acest capitol voi reda niste expresii care trebuiesc traduse in romana literara:

"mha" - este un cuvant ce tine loc de virgula, punct, sau chiar exclamare si intrebare. este folosit aproape la fel de des ca si expresia "in p**a mea" locul 1 indubitabil in clasamentul all-time al celor mai folosite expresii romanesti.
Ceh-faj-mah - un soi de "Salut, cum mai esti?" sau, un retoric "de ce procedezi asa?" care are si varianta scurta: "ce-faceiii???"
Hai-pah! - o specie inedita de "te salut, pe curand!". In ciuda aparentelor, expresia nu este privita ca lipsa de respect in zona.
"Bineh-rau" - se refera la un grad de comparatie al binelui. Sa spunem "tare bine"...
"Bineh-deloc" - inlocuieste cuvantul "rau" cu un sarm tipic local.
"Coje" - se citeste "qua-ye" si NU face referire la o parte a organului reproducator masculin in ciuda aparentelor, ci la individ cu totul. De-a dreptul inlocuieste expresia "bai baiete!" LA FEL, NU este cotata ca lipsa de respect, ci mai degraba expresie colocviala (?!)
"Coje, ma-bat!" - este o expresie curenta, o exclamatie de genul "Oau, nu imi vine sa cred" ce indica o auto mutilare prin violenta fizica (evident in sens figurativ!). Expresia provine din radacina verbului "a bate" sau "a lovi" din limba romana, impreunata cu pronumele "ma" (mie, imi)
"shaf" - superior, conducator, sau pur si simplu om cu multi bani si tot atata tupeu/nesimtire. E greu sa se faca o distingere intre aceste categorii, datorita intrepatrunderii acestora in cazul cvasi-tuturor indivizilor definiti.


TRAFIC

Autoturismele si pietonii sunt angrenati intr-un razboi la fel, inedit, bazat pe tupeu, nervi, fuga, bate de baseball, spray cu piper s.a.m.d. ce se desfsoara in spatiul asfaltat. Cu precadere in intersectii. Este un razboi rece* in care se folosesc destule arme inedite cum ar fi:
Semaforul contrafacut - Nu va pacaliti, nu sunt ca oricare altele! in loc de culorile obisnuite, VERDE si ROSU, intalnim combinatia VERDE si VERDE DE BUCURESTI! Deci Atentie!! ceea ce pare a fi ROSU la semafoare este ILUZIE OPTICA!! Nu exista culoarea rosie la semafoarele din Bucuresti! observati comportamentul unui om al locului si negresit veti ajunge la aceasta concluzie, fie el pieton sau Automobilist.
Buldozeristii - acea categorie de conducatori auto care simt ca masina normala (sa spunem dimensiunea Daciei autohtone +/- 10%) nu este pentru ei, si platesc deci triplul pretului casei in care locuiesc (de regula una bucata "cutie de carton" ceausista, parte a "monstrilor" gri de N-spe etaje, cu valoare artisrtica uriasa ce "strajuiesc' marile bulevarde la stanga si dreapta acestora) pentru un mamut sau mutant ce totusi se cheama automobil, destinat mlastinilor si muntilor, cu spatiu interior cat de trei ori cel din casa respectivilor, avand dimensiunile exterioare "suficiente" in opinia lor pentru a fi "shafi" ai soselei (....pentru a se feri de accidente rutiere, a privi lumea "de la inaltime' etc) De mentionat ca efortul supraomenesc - credit pe 100 de ani, o mana si un picior - este considerat "acceptabil' pentru plata acestui monstru de metal.
Plecatul cu asa-numitul "scartz" de pe loc - este gestul prin care soferul masinii respective face urmatoarele declaratii: "Sunt un cocalar de doi bani", "Evident si indubitabil cretin innascut" sau "atata pot, atata stiu,atata valorez... deci atata fac". ...Acestia trebuiesc intelesi, sunt oameni complexati care duc lipsa de alinare....cu riscul unei sperieturi/zgarieturi/lovituri cauzate de ei sau mai bine spus bolidul lor.

Claxonul si injuriile fac parte din limbajul uzual verbal / nonbverbal, si inlocuiesc expresia "mha" din exprimare.


deocamdata atat, voi reveni cu adaugiri....

Niciun comentariu: